divendres, 20 de març del 2020

MISCEL·LÀNIA PROPOSTES PER A CASA


PROPOSTES DE MISCEL·LÀNIA


Per aquests dies a casa vos recomanam algunes propostes semblants a les que solem fer en l’espai de miscel·lània i que són ben motivadores pels infants. A l’enllaç vos hem penjat un vídeo on veureu una exemple de  safates manipulatives, en aquest cas amb diferents tipus de pasta.
Som conscients que aquests dies és possible que ens costi trobar alguns aliments als mercats i n’hem de fer un consum conscient i responsable d’aquests, per tant us proposam que per fer les activitats manipulatives empreu coses variades que tengueu per casa  en petites quantitats, barrejades ( fins i tot aprofitau les que tenen data de caducitat una mica passada, per aprofitar-les més): arròs, cafè en gra i/o mòlt, sal, farina, llenties, ciurons, faves, diferents tipus de pastes, etc. Així com elements naturals si teniu possibilitat: terra, arena, pedretes, fulles, etc.
Podeu fer infinitat de combinacions! Aquestes activitats  ajudaran els infants a compensar el fet d’estar a casa i no poder gaudir en un temps del tan necessari contacte amb la natura, doncs els estímuls sensorials d’aquests elements i el fet de manipular, experimentar, trasvassar –los amb  l’ajuda d’embuts, coladors, platets, culleres, envasos de cartró, plàstic, càpsules de cafè (aprofitau material de rebuig i casolà, que és ben motivador pels infants!).
Pensau que podreu aprofitar aquests materials perquè juguin moltes vegades, fent diferents propostes de safates, jugant a cuinetes, etc. ( a Miscel·lània no es cansen mai d’aquests materials, tenen èxit assegurat!). Després de jugar els guardau bé i així podreu emprar-los les vegades que volgueu.
Vos aninam a que les presenteu, si és possible, en la terraseta o balcó, doncs en un espai obert no ens angoixa tant si s’embruta i a més és més engrescador. Si no tenim possibilitat, dins casa també se podran fer les propostes i és ben important que els infants també s’impliquin en la recollida i neteja del material, els hàbits d’higiene fan que siguin més autònoms i responsables i és important treballar-los tant a l’escola com a casa.
Una vegada feta la proposta, les convidam amb els materials ben presentats a una o vàries safates ( o recipients semblants que tengueu per casa) i les podem plantejar preguntes relacionades amb les propietats dels materials, que faran que desenvolupin el seu pensament logicomatemàtic i científic, com ara uns exemples:
-      Com és aquest material? És suau, rugós? Quina forma té?  Quin colors té? Fa olor? ( en quant a les seves propietats, característiques sensorials).
-      Què passaria si el posam a l’embut? I si el ficam al colador, creus que aquest passarà o no?
-      Com podem fer per separar aquestes dues coses ( per exemple la farina i les llenties) sense tocar-les directament amb les mans?


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada