divendres, 27 de març del 2020

MISCEL·LÀNIA CUINAM


Aquesta setmana des de Miscel·lània us proposam una recepta de cuina esquisita i molt nostra: l’elaboració de galletes d’oli, però ben especials, ja que les farem amb alguna herba aromàtica.

RECEPTA GALLETES D’OLI
 INGREDIENTS PER  FER UNES 40 GALLETES:
-      100 ML D’AIGUA
-      100 ML D’OLI D’OLIVA SUAU
-      1 CULLERADA DE POSTRES  DE SAL
-      15 GRAMS DE LLEVAT ( LLEVAT FRESC)
-      400 GRAMS DE FARINA NORMAL
-       HERBES AROMÀTIQUES: ORENGA, ROMANÍ, ALFABAGUERA, ETC

  1.    . En un bol gran mescla la farina, el llevat , la sal i l’herba aromàtica seleccionada.
  2.     A continuació, fes un forat al mig amb la mà i afegeix l’oli i l’aigua tèbia a poc a poc mentre pastes.
  3.     Guarda sempre un poc d’aigua per si fos necessari emprar-la tota. Ha de quedar una massa compacta com una coca, tot i que no fa falta pastar-la gaire.
  4.     Fes-ne una bolla i deixa-la tapada durant una hora en un lloc calent de la casa perquè fermenti i pugi.
  5.     Una vegada la massa hagi duplicat gairebé la seva mida, encén el forn a 200ºC amb calor dalt i baix.
  6.     Sobre una superfície enfarinada, estira la massa amb l’ajuda d’un rodet fins que tengui un gruix d’uns 7 mm aproximadament.
  7.    Amb l’ajuda d’un tap o un motllo rodó d’uns 3-4 cm de diàmetre, ves fent forats a la massa per marcar les galletes i pica-les amb un escuradents per aconseguir els tradicionals clotets de les galetes d’oli.
  8.     Col·loca les galletes en una safata damunt de paper d’enfornar o damunt una lleugera capa de farina perquè no s’aferrin i enforna-les durant uns 15 – 20 minuts aproximadament o fins que estiguin ben daurades per damunt.
  9.     Una vegada s’hagin refredat, guarda-les en un pot hermètic i gaudeix-ne com prefereixeis: totes soles, amb paté, amb formatge, amb sobrassada…

La seva elaboració és molt senzilla, anam mesclant els diferents ingredients i us proposam que a més a més d’anar tocant, ensumant i tastant els ingredients, treballeu amb els infants la seva mesura . D’aquesta manera, si els feim esment amb la manera de pesar amb la bàscula tradicional o digital, així com comparant amb diferents recipients, estarem treballant les habilitats logicomatemàtiques, introduint les diferents quantitats amb els nombres corresponents.


També treballarem la motricitat fina sobretot amb les herbes aromàtiques per fer-ne bocinets, tallant i separant amb els dits les seves fulles. Podem parlar de que hi ha plantes que fan olor i plantes que no ( comparant amb plantes i flors de la primavera que podem tenir al nostre jardí o balcó, o dins casa). Ensumarem aquestes plantes aromàtiques i explicarem si ens agraden o no aquestes olors, si ens recorden a qualque cosa.
Un pic feta  la mescla i forma de les galetes ( on treballarem també el modelatge, les formes arrodonides), amb un escuradents farem els foradets a les galletes, i així tornarem a treballar la concentració i motricitat fina.

Pensau a degustar aquestes galletes tan delicioses i a  més a més a ensumar-les amb cura. Podem animar els infants a que comparin el seu aroma i gust amb altres galletes d’oli que tenguem pel rebost.

     Un cop fetes les  galletes, us  animam també a que els infants, cadascú en el seu nivell i de manera lliure, faci una petita feineta amb una representació gràfica, un dibuix  de com han quedat les galletes ( o d’ells menjant-les) així com d’escriptura lliure de les paraules clau: galletes, romaní, orenga, etc. I si els infants són més madurs que s’animin a escriure la recepta completa afegint les quantitats.

Molt bon cap de setmana i gaudiu d’aquest berenar de galletes tan fantàstic!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada